torstai 28. helmikuuta 2013

Go nuts!

Tässä älyttömän hyvää pikku naposteltavaa vaikkapa leffailtoihin, illanistujaisiin tai ihan muuten vaan popsittavaksi. Ajatus paahdetuista ja maustetuista pähkinöistä syntyi, kun satuin kerran maistamaan erään pähkinäpussin sisältöä ja sieltä löytyikin sitten hunajapaahdettuja maapähkinöitä, joihin hullaannuin. Ei muuta kuin toteuttamaan siis!



Valmistin kuitenkin sitten kerralla kahta eri sorttia pähkinöitä, toiset ovat juurikin niitä hunajapaahdettuja maapähkinöitä kun taas toisista tein hieman mausteisempia. Näihin maustettuihin pähkinöihin käytin muutamaa eri pähkinälajia; tein sekoituksen manteleista, cashew,-saksan -ja maapähkinöistä. Nämä reseptit taipuvat kyllä sitten moneen ja säilyvät myös hyvin, valitse vain suosikkipähkinäsi ja halutut mausteet. Hyvää ja helppoa.

Hunajapaahdetut maapähkinät:

200g maapähkinöitä
½rkl hunajaa
1rkl vettä
1tl voita
0,25dl sokeria
n.1tl suolaa

Aloita paahtamalla maapähkinöitä uunissa 175° noin 15 minuutin ajan välillä sekoitellen. Sekoita sillä aikaa pienessä kattilassa hunaja, vesi ja voi. Voit samalla myös sekoittaa sokerin ja suolan sekaisin erilliseen kulhoon sillä välin kun odottelet pähkinöiden paahtumista. Pähkinöiden paahtamisessa kannattaa muuten olla myös tarkkana, etteivät ne vain pääse kärähtämään, voit ottaa pähkinät uunista ulos kun pinta on hieman ruskistunut. Kaada maapähkinät seuraavaksi siihen samaiseen kattilaan ja laita liesi päälle ja sekoittele pähkinöitä niin, että hunajaseos leviää tasaisesti kaikkialle. Tarkoitus olisi kiehauttaa seosta sen verran, että vesi haihtuu pois eli noin muutaman minuutin ajan. Kaada pähkinät takaisin leivinpaperin päälle vähän jäähtymään ja kuivahtamaan. (Kuivuminen on ehkä väärä sana, sillä pähkinät jäävät melkoisen tahmeiksi). Lopuksi sekoita vielä pähkinät kulhossa sokerin ja suolan kanssa hyvin. Anna jäähtyä ja se on sillä selvä!

Mausteiset pähkinät:

200g pähkinöitä
1tl suolaa
½-1tl chilimaustejauhetta
1tl sokeria
½tl paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria
1rkl öljyä

Tämä on näistä kahdesta yksinkertaisempi ja nopeampi. Aloita taas paahtamalla pähkinöitä uunissa 175° n.15min ja välillä sekoitellen. Sillä aikaa sekoita kaikki loput ainekset kulhossa sekaisin. Ota pähkinät uunista ja kaada maustekulhoon, sekoita ja paahda uunissa vielä pari minuuttia, anna jäähtyä.



keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Mangojuustokakku

Viime kerrasta on vierähtänyt jo hetki. Päässäni pyörii jatkuvasti leivontaideoita. Viimeaikoina ne ovat vain keskittyneet jopa liikaa kesäisiin asioihin. Edellinenkin idea kaatui siihen, kun kaupan hevi-osastolla totesin sesongin olevan aivan väärä siihen nähden mitä kaikkea respeti olisi vaatinut. Ajattelin ensin, että näillä mennään ja tehdään sitten talvinen versio, mutta muutin kuitenkin mieltäni ja päätin odottaa kesään ja tehdä kunnolla ja oikein.

Noh, sain kuitenkin jotain leivottua tämän hiljaiselon aikana. Kuitenkin jätin kuvat ottamatta, saamaton kun olin ja kakku vain katosi liian nopeasti jääkaapista. Mutakakkua siis tein, ohje löytyy varmasti jokaiselta ja viimeistään sitten siitä Fazerin leivontasuklaa-paketin kyljestä.

Mutta sitä kesää odotellessa eilen tein jotain kesästä muistuttavaa, ainakin kovin pirteä ja raikas siitä tuli. Mangojuustokakku on superhyvä maultaan ja värityskin muistutti ihanasti taivaalla paistavaa kevätaurinkoa!


Keksipohja:
n.110g Digestive-keksejä
n.40g voisulaa

Täyte:
200g tuorejuustoa
2dl kermaa vaahdotettuna
1dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria/ puolikkaan vaniljatangon siemenet
n.2rkl sitruunan mehua
2rkl vettä
4 liivatelehteä

n. 1,5prk mango-pilttiä
2rkl vettä
2 liivatelehteä

Valmista keksipohja ja laita jääkaappiin jähmettymään. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n.5 minuuttia. Notkista tuorejuusto sekoittelemalla sitä hetki kulhossa. Lisää sitten sokerit ja sitruunamehu ja vatkaa sekaisin. Vielä lopuksi lisää sekaan kermavaahto ja sekoittele varovasti tasaiseksi. Kuumenna vesitilkka kattilassa ja lisää sitten liivatteet ja anna sulaa. Kaada liivatevesi täytteeseen ohuena nauhana ja sekoittele vielä lopuksi. Kaada keksipohjan päälle ja levitä tasaiseksi ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti.

Mangopäällystettä varten liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna sitten tilkka vettä ja sulata liivatteet sekaan. Kaada joukkoon vielä mangopiltit ja sekoita. Levitä tuorejuustotäytteen päälle ja anna taas hyytyä jääkaapissa ennen tarjoamista.

Tein tämän taas 18cm vuokaan ja mielestäni tällä ainesmäärällä tuli juuri sopivasti korkeutta kakkuun. Muutenkin ainekset ovat pitkälti noin-määriä, eli maustaa voi mielensä mukaan. Oli muuten myös tarkoitus vähän koristella kakun pintaa ja päädyin sitten ihan vain pikeeriin, mutta sen valmistusta aloitellessani huomasin, että eihän minulla ollut läheskään tarpeeksi tomusokeria. En viitsinyt lähteä enää kauppaan, enkä voinut lykätä sitä seuraavaan päivään, sillä aikomus oli viedä se mukanani töihin, joten annoin kakun olla tuollaisenaan, ja hyvinhän sen joka tapauksessa kelpasi.


sunnuntai 10. helmikuuta 2013

For my valentine

Harvoin tulee tehtyä mitään ns. teemaleivoksia yleisinä juhlapäivinä. En enää nykyään niin välitä joulupipareista, Runebergin torttuja en tehnyt eikä laskiaispullatkaan ole mitään herkkua minulle. Mutta tänään yllättäen iski pieni innostus valmistaa mokkapaloja, olkoot se teema sitten vaikka tuo lähestyvä ystävänpäivä.

Mokkapalat; se on ensimmäinen lapsuusajan muisto mitä leivontaan tulee. Pienenä tapana oli aina seurata äidin leivontapuuhia, pikkuhiljaa sitten aina vähän kerrallaan mukaan osallistuen. Sain vatkata tai sekoitella ja lisätä jauhoja ja toki myös koristella. Siinä taidot karttuivat ja teinkin sitten ensimmäistä kertaa ihkaomat mokkapalat, varmaan kuitenkin edelleen äidin avustamana... Toki taitoja täytyi myös mennä esittelemään mummolaan!

Nykyään teen mokkapaloja enää vain toiveesta. Itselle ne ovat peruskauraa, varmaan saanut niistä jonkinmoisen yliannostuksen, mutta koska tuo miekkonen ei oikein kelpuuta muita tekeleitäni (mitä nyt välillä suostuu vähän maistelemaan) kuin lähinnä mokkapaloja tai mustikkapiirakkaa, niin tuleehan niitä sitten leivottua aina välillä. Ja nyt teki mieli taas niitä leipoa, menkööt nyt tuon ystävänpäivän piikkiin, vaikka olenkin vähän etuajassa, mutta leivontainnostusta on vaikea vastustaa. Ja niinhän ne sanovat, että ystävänpäivä on joka päivä.



Mokkapalat:

3 munaa
3dl sokeria
2dl maitoa
200g voisulaa
n. 4dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2-3rkl kaakaojauhetta
3tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuivat aineet munasokeri-vaahtoon vuorotellen maidon kanssa samalla vatkaten. Lisää vielä lopuksi voisula ja vatkaa taikina hyvin. Levitä pellille ja paista 15-20 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Kuorrute:

n.4dl tomusokeria
50g voisulaa
5rkl vahvaa kahvia
1rkl kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria

Yhdistä kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä mokkapalojen päälle ja koristele haluamallasi tavalla. Tällä kertaa koristelin mokkapalat hieman eri tavalla kuin yleensä. Mielestäni ainoa oikea mokkapalojen koriste on kookoshiutaleet mutta niistä taasen tuo kanssa-asujani ei kovin välitä, joten yleensä ollaan pärjätty strösseleillä. Tällä kertaa kuitenkin vedin nauhoja mokkapalojen päälle erilaisilla kuorrutteilla.
Jälkeenpäin ajatellen olisin jättänyt vaaleanpunaisen alimmaiseksi, nyt se korostuu ehkä liikaa ja valkoisesta olisin halunnut voimakkaamman. No, joka tapauksessa hyvää oli.

perjantai 8. helmikuuta 2013

itsetehty daim

Tässä superhelppo helpotus äkilliseen makeannälkään! Eli siis kotikutoinen Daim, joka vetää vertoja kaupan versiolle. Ei aivan yhtä rouskuvaa, mutta paljon suussasulavampaa. Ohje on yksinkertainen ja lyhyt, ja kaikki ainekset löytyvät joka kodin kaapin kätköistä, luullakseni. Tai no, suklaata harvoin huvikseni kaapissa säilytän, syötyähän se aina tulee. Mutta noin muuten, perus raaka-aine se suklaakin!

Tätähän voi myös jokainen muokata mieleisekseen suklaan osalta. Itse käytin tähän ihan vain Fazerin Sinistä, mutta tummempi suklaakin varmasti sopii tähän erinomaisesti. Miksipä ei myös jokin makusuklaa, tai jopa valkoinen... Niin monta suklaata kuin on syöjääkin.

Ohjeen olen aikoinani ottanut talteen Aamulehdestä. Siinä oli sillä kertaa paljon muitakin simppeleitä pikkuohjeita, mutta tätä Daimia kerran kokeilin ja sille tielle jäin...



Mitä siis tarvitset Daimin valmistukseen (n.½pellillistä):

50g voita
3rkl siirappia
1dl sokeria
1dl mantelijauhetta
1rkl (tummaa) kaakaojauhetta
ja suklaata niin paljon kuin haluat (käytin 100g)

Laita kattilaan kaikki muut ainekset paitsi suklaa. Keitä seosta hiljalleen noin 5-10minuuttia, kunnes se alkaa keittyä kasaan ja irtoilla pohjasta. Sulata myös suklaa vesihauteessa tai mikrossa, kumman koetkaan mieleiseksesi.

Kaada seos leivinpaperin päälle. Se on nopea jäähtymään, joten levitä tasaisemmaksi tarvittaessa. Anna pohjan hieman jähmettyä ja kaada päälle vielä sulatettu suklaa ja levittele tasaisesti joka puolelle.

Jäähdytä jääkaapissa noin tunti. Mitä kauemmin, sitä lohkeilevampaa Daimista tulee. Lohko paloiksi ja nauti. On muuten käynyt myös mielessä, että tämähän sopisi myös koristeeksi jälkiruokiin, kakkuihin yms. Murustelee vain tai jättää isommiksi lohkoiksi ja avot!



sunnuntai 3. helmikuuta 2013

New York Cheesecake

Tässä toinen suosikkikakuistani. Se perinteinen ja klassikkojuustokakku. Tai no, siitä perinteisestä en tiedä, tätä juustokakkua saa jokaisesta kahvilasta ja ravintolasta Atlantin tuolla puolen ja heillä jokaisella on oma variaationsa tästä. Mutta olkoon tämä se perusohje, joka onkin lopulta muokattavissa vaikka miten monella tavalla. Mutta todella hyvää tällaisenäänkin. Ohjeen olen tuonut mukanani amerikoista, eräästä kotikeittokirjasta.



Tätä ohjetta on siis helppo soveltaa, eikä ainesten määrä ole aivan niin piirun tarkkaa. Jos haluat korkeamman ja näyttävämmän kakun, nosta ainesten määriä noin suunnilleen samassa suhteessa.

175g Digestive-keksejä
40g voisulaa

600g Philadelphia-tuorejuustoa
300g ranskankermaa
2-3 munaa
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
n.1rkl vaniljasokeria
1dl tomusokeria

Murskaa keksit ja sekoita sulan voin kanssa tasaiseksi massaksi. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin kovettumaan. Sekoita huoneenlämpöinen tuorejuusto ja ranskankerma keskenään tasaiseksi (huoneenlämpöinen tuorejuusto on helpompi sekoittaa eikä se jää paakkuiseksi). Vatkaa sekaan huoneenlämpöiset kananmunat sekä sokerit. Alkuperäisessä ohjeessa vaniljasokerin tilalla pyydetään käyttämään vanilla extractia, mutta eihän minulla sitä sattunut olemaan, joten sokerilla mentiin. Käytän juustokakuissa myös aina tomusokeria tavallisen hienonsokerin sijasta, ihan vain sen rakenteen takia; lopputuloksesta tulee mielestäni aina tasaisempaa eikä sokerikiteitä huomaa taikinassa.

Lisää vielä sitruunan mehu ja kuori, oman maun mukaan. En ole muistaakseni koskaan käyttänyt aivan kaikkea sitä mehua mitä sitruunasta on irronnut.. Varmista vielä ettei seoksessa ole paakkuja ja kaada sitten vuokaan. Paista noin tunti 180-asteisessa uunissa, juustokakku saa alkaa hieman ruskistua reunoilta. Jäähdytä kokonaan ja viilennä vielä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Halutessasi voit tarjota juustokakun vadelmakastikkeen kanssa.

2-3dl vadelmia
n. 1rkl vettä
1rkl tomusokeria
sitruunamehua

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja keitä noin 10min, jotta seos vähän paksunee. Nuo määrät ovat suuntaa-antavia, eli makeuden voi ihan itse säätää sopivaksi, samoin sitruunamehun määrän. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja tarjoa juustokakun kanssa.