sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Pekaanipähkinäpiiras

Eilen pyörähdettiin IKEAssa ihan muuten vain, lauantaiaamun alkajaisiksi. Eipä sieltä koskaan ulos pääse ilman ostoksia. Siellä kierrellessä aina huomaa muka tarvitsevansa kaikenlaista ja äkkiähän sitä on sitten syli täynnä pientä tai vähän isompaakin tavaraa. Tällä kertaa selvisin kuitenkin pikkurahalla. Mukaan siis tarttui kaksi pientä piirasvuokaa. Tai oikeastaan annosvuoka on kuvaavampi sana, sillä vuoista riittää juuri ja juuri kahdelle oma pala piirakkaa.

Kotona niihin täytyi sitten keksiä täytettä. Pidän tietokoneellani pientä listaa kaikista leipomuksista, jotka haluaisin joskus toteuttaa ja löytyihän sieltä myös jotain mikä sopisi uusiin vuokiin. Pekaanipähkinäpiirasta olen kerran aikoinani syönyt, mutten ole sitä vielä kertaakaan valmistanut, joten nyt tuntui siltä, että olisi jo korkea aika.

Kuitenkin päädyin tekemään mustikkapiirakan toiseen vuokaan, kun se kuitenkin on tuon miekkosen lempparia ja tuskin olisi maistanut pekaanipiirasta. Eli tein toiseen vuokaan pekaanipiiraan ja toiseen mustikkapiiraan. Alkuperäiset ohjeet puolitin, tosin kaikkea jäi hieman yli eli ohjeita olisi saanut pienentää vielä vähän pienikokoisia vuokia varten. Nämä ohjeet ovat kuitenkin alkuperäisessä koossaan.



Pekaanipähkinäpiiras

100g kylmää voita
3dl vehnäjauhoja
n.½dl fariinisokeria
1rkl kylmää vettä

200g pekaanipähkinöitä
50g voita
1dl muscovadosokeria
2dl vaahterasiirappia
1tl kanelia
3 kananmunaa

Nypi kulhossa voi, jauhot ja sokeri murumaiseksi taikinaksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja esipaista 175° uunissa noin 15min. Valmista sillävälin täyte. Murskaa suurinosa pähkinöistä. Sulata kattilassa voi ja sokeri. Sekoita joukkoon siirappi ja kaneli, anna kiehahtaa hetken. Jäähdytä seosta hetki ja lisää sitten munat yksitellen, hyvin sekoittaen. Viimeiseksi lisää pähkinärouhe sekaan ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Koristele pinta ylijääneillä pähkinöillä. Paista samassa lämmössä noin 30min tai niin kauan kuin täyte on hyytynyt.

1 kommentti:

  1. Tätä kokeilen joskus! Tykkään nimittäin pähkinöistä todella paljon :)

    VastaaPoista