perjantai 29. maaliskuuta 2013

Donitsit

Halusin päästä kokeilemaan perinteisiä donitseja löydettyäni lupaavan ohjeen Pastanjauhantaa-blogista. Resepti ei ole ollenkaan sen kummoisempi ja valmistus on vaivatonta, lukuunottamatta taikinan nostatusaikoja. Kuitenkin donitsit ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan vaan niin houkuttelevan herkullisia, ja itsetehtyinä niistä saa juuri sen näköisiä kuin haluaa. Lisäksi nämä olisivat oikein hyvä vaihtoehto vapun munkeille jos vaihtelua kaipaa.


Toteutin donitsit juurikin alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta sitrushedelmien kuoriraasteen voisi hyvin jättää poiskin. Kommelluksilta en tällä kertaa säästynyt, kuivahiivani taitaa olla jo kovin vanhaa, sillä taikinan kohoaminen oli suhteellisen heikkoa vaikka kohotin taikinaa kauan. Lisäksi öljyä kuumentaessani totesin, että nyt olisi korkea aika hankkia paistomittari. Tähän asti olen vain vältellyt kyseisen vekottimen ostamista, mutta viime aikoina olen yhä useammin törmännyt tilanteisiin, joissa sellainen olisi varsin oiva hyödyke.


Sitruunaiset donitsit: 

7g kuivahiivaa
70g sokeria
500g vehnäjauhoja
315ml kädenlämpöistä (täys)maitoa
2 sitruunan kuori
1 appelsiinin kuori
80g huoneenlämmintä voita

Tästä ohjeesta tulee kutakuinkin 12-15kpl donitseja. Itse pienensin annettuja määriä summanmutikassa ja lopputuloksena oli 10 donitsia. Eli sekoita lämmitettyyn maitoon kuivahiiva, 1rkl sokeria ja 1rkl jauhoja, peitä liinalla ja anna 'tekeytyä' noin vartin verran. Sekoita taikinaan loput ainekset ja vaivaa taikina hyvin, jotta se on lopulta kiinteä ja sileä eikä tartu käsiin. Anna taikinan kohota tunnin verran liinan alla lämpimässä paikassa.

Kaulitse taikina sentin paksuiseksi levyksi ja paina taikinasta sopivan kokoisia rinkuloita esimerkiksi juomalasia apuna käyttäen. Anna taas kohota tunti liinan alla. Kuumenna öljy kattilassa (n.1litra) ja pyörittele donitsien keskelle reikä sormella. Paista donitsit öljyssä vaalean kultaisiksi ja anna sen jälkeen jäähtyä. Osasta donitseistani tuli hieman liian tummia, niistä ensimmäisistä tietysti, sillä öljy oli liian kuumaa ja päätin siitä syystä vain sokeroida ne. Loput onnistuneet donitsit koristelin suklaalla, sekä nonparelleilla ja hasselpähkinärouheella. Suklaan vain sulatin (n.100g) ja lisäsin pienen nokareen voita sekaan.

Sen verran sain palautetta, että suklaa ei olisi saanut olla tummaa suklaata, jota itse taas suosin. Lisäksi donitsit olivat kovin sitruunaisia. Kuoriraasteen määrää olinkin jo alunperin vähentänyt, mutta silti maku oli voimakas, minunkin mielestäni. Nämä tosiaan olisivat hyviä myös ilman niitä raasteita, mutta ei tietenkään huonoja näinkään. Olihan donitseista jo pari kadonnut ennen kuin ehdin edes kuvia ottaa...


3 kommenttia:

  1. Uusia reseptejä on aina kiva kokeilla ja donitsit näyttävät herkullisilta! :)

    VastaaPoista
  2. Nam! Näyttävät niin herkullisilta!

    VastaaPoista
  3. Lurpsista, pitääkin kokeilla donitseja, näyttävät toooosi herkuilta ja tuo ihanainen mustikkapiiras, saisiko palan kiitos : )

    VastaaPoista