perjantai 8. maaliskuuta 2013

Crème pâtissière

Tätä reseptiä piti hetki metsästää kunnes sen vihdoin löysin, helpon sellaisen. Eli ranskalainen crème pâtissière; leipurinkerma löytyi Sokerikukkasia-blogista. Leipurinkermaa voi käyttää täytteenä sekä kuorrutteena. Itse käytin crème pâtissière-kiisselini tällä kertaa macaronien täytteenä, joista tulossa kuvia myöhemmin. Tämä kerma tosiaan muistuttaa ulkomuodoltaan paljonkin vaniljaista kiisseliä ja on silkkisen sileää ja ihanan pehmeää. Lisäksi se on niin helppo ja nopea valmistaa, että aion varmasti käyttää sitä jatkossakin.

Tätä voi myös muokata eri makuiseksi oman mielen mukaan. Esimerkiksi suklaisen leipurinkerman saat kun lisäät sulatettua suklaata viimeisenä, samalla kun lisäät voin. Tai jos haluat kahvin makua, lisää hieman pikakahvijauhetta maidon sekaan. Toki voit tehdä molemmat ja saat mokkaisen leipurinkerman.

Crème pâtissière:

2dl maitoa (mitä rasvaisempaa sen parempi)
puolikas vaniljatanko
2 keltuaista
40g hienoa sokeria
30g maissitärkkelystä
15g voita

Puolitin alkuperäisen ohjeen, jotta sain sen sopimaan paremmin omiin käyttötarkoituksiini. Lisäksi, postauksen kommentit lukeneena, jätin maissitärkkelyksen määrän ennalleen, sillä halusin kiisselistä jämäkämpää kuin Sokerikukkasia oli siitä tehnyt.

Eli yhdistä kattilassa maito, vaniljansiemenet ja itse tanko. Lämmitä seos lähes kiehumispisteeseen ja ota kattila pois kuumalta liedeltä. Peitä kannella ja anna maustua noin 15 minuuttia.

Sillä välin vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja vatkaa joukkoon maissitärkkelys. Maidon maustumisen jälkeen poista vaniljatanko ja kuumenna maito taas kiehumispisteeseen. Kaada sitten 1/3 maidosta vaahdotettujen keltuaisten sekaan ja sekoita hyvin. Kaada sitten koko seos takaisin kattilaan lopun maidon joukkoon ja kiehauta nopeasti uudelleen, kokoajan sekoitellen. Tässä vaiheessa kiisselin pitäisi suurustua hyvin nopeasti, joten älä anna sen turhaan kiehua liian kauan. Kaada kiisseli kulhoon ja anna hieman jäähtyä, n. 10minuuttia. Sekoita joukkoon viimeisenä voi ja peitä sen jälkeen kelmulla. Jäähtymisen jälkeen leipurinkerma on valmista käytettäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti