sunnuntai 10. helmikuuta 2013

For my valentine

Harvoin tulee tehtyä mitään ns. teemaleivoksia yleisinä juhlapäivinä. En enää nykyään niin välitä joulupipareista, Runebergin torttuja en tehnyt eikä laskiaispullatkaan ole mitään herkkua minulle. Mutta tänään yllättäen iski pieni innostus valmistaa mokkapaloja, olkoot se teema sitten vaikka tuo lähestyvä ystävänpäivä.

Mokkapalat; se on ensimmäinen lapsuusajan muisto mitä leivontaan tulee. Pienenä tapana oli aina seurata äidin leivontapuuhia, pikkuhiljaa sitten aina vähän kerrallaan mukaan osallistuen. Sain vatkata tai sekoitella ja lisätä jauhoja ja toki myös koristella. Siinä taidot karttuivat ja teinkin sitten ensimmäistä kertaa ihkaomat mokkapalat, varmaan kuitenkin edelleen äidin avustamana... Toki taitoja täytyi myös mennä esittelemään mummolaan!

Nykyään teen mokkapaloja enää vain toiveesta. Itselle ne ovat peruskauraa, varmaan saanut niistä jonkinmoisen yliannostuksen, mutta koska tuo miekkonen ei oikein kelpuuta muita tekeleitäni (mitä nyt välillä suostuu vähän maistelemaan) kuin lähinnä mokkapaloja tai mustikkapiirakkaa, niin tuleehan niitä sitten leivottua aina välillä. Ja nyt teki mieli taas niitä leipoa, menkööt nyt tuon ystävänpäivän piikkiin, vaikka olenkin vähän etuajassa, mutta leivontainnostusta on vaikea vastustaa. Ja niinhän ne sanovat, että ystävänpäivä on joka päivä.



Mokkapalat:

3 munaa
3dl sokeria
2dl maitoa
200g voisulaa
n. 4dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2-3rkl kaakaojauhetta
3tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuivat aineet munasokeri-vaahtoon vuorotellen maidon kanssa samalla vatkaten. Lisää vielä lopuksi voisula ja vatkaa taikina hyvin. Levitä pellille ja paista 15-20 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Kuorrute:

n.4dl tomusokeria
50g voisulaa
5rkl vahvaa kahvia
1rkl kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria

Yhdistä kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä mokkapalojen päälle ja koristele haluamallasi tavalla. Tällä kertaa koristelin mokkapalat hieman eri tavalla kuin yleensä. Mielestäni ainoa oikea mokkapalojen koriste on kookoshiutaleet mutta niistä taasen tuo kanssa-asujani ei kovin välitä, joten yleensä ollaan pärjätty strösseleillä. Tällä kertaa kuitenkin vedin nauhoja mokkapalojen päälle erilaisilla kuorrutteilla.
Jälkeenpäin ajatellen olisin jättänyt vaaleanpunaisen alimmaiseksi, nyt se korostuu ehkä liikaa ja valkoisesta olisin halunnut voimakkaamman. No, joka tapauksessa hyvää oli.

1 kommentti:

  1. Kauniita ja mokkapalat ovat niin hyviä, mukavaa ystävänpäivää.

    VastaaPoista