lauantai 26. tammikuuta 2013

Crème brûlée

Eli paahtovanukas. Tämä jälkiruokaklassikko on yllättävän helppo ja yksinkertainen valmistaa ja on vieläpä erittäin hyvää. Sain joululahjaksi Crème brûlée-setin, johon kuului kaksi annosvuokaa sekä söpö ja kätevä pienoispoltin (tai tohotin mikä lie mahtaakaan olla oikea nimi..) Jo ensi yritys meni aivan nappiin; vanukas itsessään on suussasulavaa ja paahdetun sokerin rapsahteleva pinta tuo mukavaa kontrastia.



Tästä ohjeesta riittää kahteen annosvuokaan:

puolikas vaniljatanko
1½dl kuohukermaa
½dl maitoa
2 keltuaista
0,2dl sokeria (laita tästä vain puolet jos haluat vähemmän makeutta)

pinnalle hienoa ruokokidesokeria

Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatangon puolikas pituussuunnassa. Raaputa sisältä siemenet vaikkapa veitsen kärjellä ja lisää vaniljan siemenet sekä halkaistu tanko kattilaan nesteen sekaan. Kuumenna kiehumispisteeseen samalla hämmentäen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti, käsivoimat riittää. Kaada kuuma kermamaito siivilän läpi keltuaisten joukkoon hitaasti samalla sekoittaen varovasti. Älä anna vaahdota (jos vaahtoa ilmenee kuori se lopuksi nesteen päältä pois).

Crème brûlée kypsennetään uunissa vesihauteessa. Eli annostele seos siivilän läpi vuokiin ja laske vuoat uunipannulle. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja kaada vettä uunipannulle sen verran, että sitä riittää annosvuokien puoleen väliin. Kypsennä uunin alaosassa 20-25 minuuttia 190-asteessa, jotta seos hyytyy. Anna jäähtyä vesihauteessaan ja laita vasta sitten jääkaappiin viilentymään 2-3 tunniksi. Viimeistele hienolla ruokosokerilla; ripottele sokeria pinnalle ja paahda pinta rapeaksi kaasupolttimella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti