keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Vohvelit

Tänään on ollut kunnon leivontapäivä pitkästä aikaa. Aluksi tarkoituksena oli tehdä yksi vähän työläämpi projekti, mutta siihen sitten yllättäen kertyikin myös muuta, hieman helpompaa leivottavaa. Joten aloitetaanpa vaikka vohveleilla! Näitä onkin ollut tarkoitus tehdä, mutten ole saanut aikaiseksi kunnes vasta nyt. Itse en vohveleista niin välitä, kuten en letuistakaan, mutta tuo toinen puolisko on kysellyt vohveleiden perään jo jonkin aikaa. Ohje on alunperin Myllyn Parhaiden, mutta tällä kertaa en seurannut ohjetta kovinkaan orjallisesti vaan yhdistelin kaikki aikalailla silmämääräisesti ja sen mukaan mitä kaapista löytyi.


Eli perusohje vohveleille:
3 munaa (laitoin 2½ koska käytin vain jämät)
4dl maitoa
1dl kivennäisvettä (jätin laittamatta)
n. 4dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria (meni varmasti enemmän)
1tl leivinjauhetta
½tl suolaa
1tl vaniljasokeria
n.50g voisulaa

Vatkaa munat kevyesti ja lisää nesteet samalla sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Viimeiseksi kaada joukkoon voisula. Anna turvota noin puoli tuntia ja paista vohveliraudalla. Alkuperäisen ohjeen mukaan vohveleita pitäisi tulla noin 20kpl, mutta itse en ainakaan saanut läheskään niin paljoa vaikka taikinan määrä oli kutakuinkin sama.

Jätin itse turvottamatta ja paistoin lähes samantien. Ja tosiaan kivennäisvettä en laittanut ollenkaan. Olisiko se sitten kuohkeuttanut taikinaa vielä enemmän, tai tehnyt rapean kuoren, en tiedä siitä, mutta näistä tuli oikein hyviä ja rapeita ilmankin. Joskus aikoja sitten olen kokeillut laittaa joukkoon myös kermavaahtoa tuomaan sitä rapeutta ja näin, mutta jo pitkään olen tehnyt taikinan pelkkään maitoon ja lopputuloksena on aina ollut rapeakuorisia vohveleita.


1 kommentti:

  1. Leivontapäivät ovat ihania, vielä kun joku siivoaisi jäljet :)

    VastaaPoista