torstai 24. tammikuuta 2013

Croissantit

Leivontapäiväni viimeinen tuotos, ja se, joka alunperin minut saikin keittiön puolelle. Nämä eivät varsinaisesti ole mitään jälkiruokaa, mutta itse tehdyt croissantit ovat olleet pitkään haaveena ja olenkin yrittänyt metsästää sitä oikeaa reseptiä ja parhaita valmistusvinkkejä. Kokeiltu on jo kerran aikaisemminkin joskus viime kesän tienoilla, lopputulos oli ihan hyvä, lehtevyys tosin jäi aika vähäiseksi, mutta nyt sitten sain aikaiseksi yrittää uudelleen.Ohjeita ja erilaisia tekotapoja netistä löytyy kyllä pilvin pimein. Taikinat poikkeavat toisistaan suuresti ja myös kaulintavaiheet tehdään joko lyhyen kaavan mukaan tai sitten todella kärsivällisesti. Päädyin sitten lopulta valmistamaan croissantit mahdollisimman huolellisesti, ilman mitään kiirettä. Mielestäni paras ja hyvin tekovaihein varusteltu ohje löytyikin sitten Yummy Bakerin blogista. Itse tekemiseen kuluikin sitten pari iltaa, mutta se ei ihan ollutkaan aivan niin työlästä kuin olin kuvitellut. Taikinan sai pyöräytettyä varsin nopeasti ja sitten se saikin levätä jääkaapissa yön yli. Seuraavan päivän ohjelmaan kuului vihdoin kaulisteminen ja siihen sainkin kulutettua reilu pari tuntia, sillä taikinan täytyi antaa olla taas jääkaapissa, puoli tuntia aina kaulintojen välissä. Se kaulitseminen sen sijaan ei kestänyt kuin hetken kerrallaan ja taikina vaikutti oikein hyvältä.

Eli kuinka valmistat croissantit kotona:
(10kpl)
5dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
½tl suolaa
½tl kuivahiivaa
1,75dl maitoa
1dl kylmää vettä
1rkl voisulaa

175g voita
1 kananmuna voiteluun

Valmista taikina sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja sekoittele kunnolla taikinaksi. Yummy Baker suosittelee käyttämään yleiskonetta tai sähkövatkainta tässä vaiheessa (minulla oli käytössä sähkövatkain). Anna taikinan levätä jääkaapissa yön yli.

Vaivaa taikina seuraavana päivänä palloksi ja kauli sitten suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä kaikki (kylmä) voi levyn toiselle puolelle jättäen reunoille noin sentti tilaa. Huomasin, että voin saa helpoiten laitettua taikinan päälle tekemällä siivuja juustohöylällä. Sen jälkeen taita tyhjä taikinapuoli päälle kanneksi ja painele taikinan reunat tiukasti yhteen, jotta voi pysyy taikinan välissä.

Kauli sitten taikina pitkäksi levyksi, jotta voi leviää ja taittele kolmeen osaan. Ensin kolmasosa ylhäältä keskelle ja sitten alhaalta taas toinen kolmasosa keskelle ja päällimmäiseksi. Nyt on aika laittaa taikina jääkaappiin 30minuutiksi. Jääkaapitus lisää lehtevyyttä ja samalla viilentää taikinaa eikä voi ehdi lämmetä liikaa. Tämän jälkeen kauli vielä lisää ja tällä kertaa eri suuntaan; siten, että taikinan käännetyt saumat ovat itseäsi päin. Kun taikina on taas ohut suorakaide taittele se samoin kuin edellä ja pistä takaisin jääkaappiin. Kaulinta ja jääkaapitus tulisi toistaa ainakin vielä 2 kertaa.

Lopuksi kaulitse taikina pitkäksi suorakaiteeksi ja leikkaa siitä sopivia ja pitkiä kolmioita. Leikkaa vielä viilto kolmion kantaan keskelle, venytä ja rullaa croissanteiksi. Kohota croissantteja noin tunti pellillä, jonka jälkeen ne ovat paistovalmiita tai vaihtoehtoisesti voit vaikka säilyttää seuraavaan päivään jääkaapissa tai pakastaa ne ja paistaa myöhemmin.Voitele vielä munalla ennen uuniin laittoa ja paista 180-200 asteessa reilu puoli tuntia. Paisto-ohjeet on suuntaa-antavia, sillä itselläni paistossa meni noin 40 minuuttia. Puolen tunnin jälkeen omat croissantini olivat vielä sisältä taikinaisia ja jatkoin paistoa.

Lopputulokseksi sain kullanruskeita ja rapeita croissantteja. Maku oli juuri oikea, mutta lehtevyyttä olisi saanut olla vieläkin enemmän, lisäksi sisus jäi vähän taikinaiseksi, joten jatkossa pitää kaulita lisää ja paistaa enemmän. Vaihtoehtoisesti jättäisin taikinan ohuemmaksi ennen rullausta, jotta paistoaika jäisi lyhyemmäksi. Mutta kaiken kaikkiaan kelpo croissantteja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti