sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Herkullinen focaccia

Useiden leivontablogien innoittamana päätin minäkin leipoa focaccian -mehevän ja yrteillä maustetun leivän. Monissa seuraamissani blogeissa on ollut viime aikoina houkuttelevia kuvia tuoreesta focacciasta, joten en voinut vastustaa kiusausta. Malliksi otin parin eri blogin reseptit ja muovasin niistä reseptin omaan makuun sopivaksi.

Suolaiset palat ovat tässä blogissa melkoinen vähemmistö, mutta kyllä kaikenlaista suolaistakin tulee aina silloin tällöin leivottua. Haaveissani on jo jonkin aikaa ollut myös saaristolaisleivän valmistaminen, mutta siitä sitten enemmän kunhan pääsen tositoimiin. Tämä resepti jää ehdottomasti talteen, on sen verran maukasta. Ensi kertaa varten mukaan sopisivat vielä tomaatin puolikkaat makua ja myös väriä antamaan. Tällä kertaa pinnalle laitoin rosmariinia, timjamia sekä sormisuolaa oliiviöljyn lisäksi.

Focaccia

2dl vettä
½ pussia kuivahiivaa tai n.25g tuorehiivaa
1tl suolaa
1tl sokeria
4-5dl vehnäjauhoja
2rkl oliiviöljyä

vuokaan:
2rkl oliiviöljyä
rosmariina
timjamia
sormisuolaa

Tästä määrästä tulee noin puoli pellillistä. Sekoita kuivahiiva desiin vehnäjauhoja. Lämmitä vesi ja lisää sekaan sokeri, suola sekä hiivajauhot. Vaivaa nopeasti sekaisin, peitä liinalla ja anna seistä hetki kunnes hiiva alkaa toimia. Sekoita taikinaan loputkin jauhot sekä öljy ja vaivaa taikinaa n.10minuuttia. Painele öljyllä voidellun vuoan pohjalle, peitä liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi. Laita samalla uuni lämpiämään 225°.

Voitele kohonnut focaccia vielä öljyllä, painele taikinaa sormin ja ripottele päälle yrtit sekä sormisuola. Voit myös laittaa mukaan oliiveja tai tomaatteja -aurinkokuivattuja tai ihan tuoreita. Paista kuumassa uunissa n.20minuuttia. Kannattaa sitten kyllä käyttää tuoreita yrttejä, maku on niissä parhaimmillaan, mutta minähän käytin siis kuivattuja ja näytin huonoa esimerkkiä... Herkkua oli silti.


1 kommentti: